January 06, 2011

The Traditional "Rosca de Reyes" / La Tradicional Rosca de Reyes

We write this post to explain one of many Mexican traditions we have, we hope you would enjoy it.

"Rosca de Reyes" it is a bun made of sweet dough and toroid shaped decorated with fruit dried, crystallized or confited, this bun is eaten in Spain on January the 5th of each year, day known by the locals as "Dia de Reyes".

This bun is served in other hispanic countries like Mexico or Argentina as a Spanish influence, also this bun is eaten in Portugal. It is common eating it with a hot chocolate cup, either at breakfast or supper. The dough used to make the bun is aromatized with azahar water which add a tasty and characteristic smell.

The origins of this bun has not anything related with the arrival of the wizards to Belen to dote Jesus, but apparently it is associated to some Roman celebrations, although nowadays this tradition is directly linked-up with the complementary and edible representation of The Advent Crown. These celebrations were dedicated to The Saturn God, commemorating winter solstice, to ring in it, people elaborated some round buns covered with figs, dates and honey that were shared with commoners and slaves. At III century, inside the bun was included for first time, a dried bean and the lucky one that find it was appointed King of Kings for about a short period of time.

Some variants of the traditional Spanish bun would come by direct influence of French or Spanish pastry. Whatever tradition or celebration it is possible to find similar buns worldwide.
 In Mexico was integrated a nativity representation to the traditional bun using a little plastic doll representing Jesus, this little doll is inserted inside the bun and it symbolizes when Jesus was protected and hided from his enemies.

At the beginning, the little doll was made of porcelain or ceramic, nowadays it is made of plastic with high resistance to heat.

The person that find the little doll must organize a party with "Tamales" on February the 2nd which is celebrated Candelaria Day.



Escribimos este post para explicar una de las muchas tradiciones que tenemos en Mexico, esperamos que les sea de su agrado.

La "Rosca de Reyes" es un pan hecho de masa dulce de forma toroidal decorada con frutas secas, cristalizadas o confitadas, esta rosca se come en España el día 5 de Enero de cada año, día que se le conoce como "Día de Reyes".

Esta rosca se sirve en otros países de habla hispana como México y Argentina por influencia de España, también esta rosca se come en Portugal. Es muy común acompañarlas con una tasa de chocolate caliente ya sea en el desayuno o la cena. La masa utilizada para elaborar la rosca es aromatizada con agua de azahar la cual agrega un delicioso y característico olor.

Los orígenes de esta rosca no tienen nada que ver con la llegada de los Reyes Magos a Belén para adorar a Jesús, pero aparentemente esta asociado con algunas celebraciones Romanas, de cualquier forma en la actualidad esta tradición se vincula directamente con la representación comestible y complementaria de la Corona de Adviento. Estas celebraciones fueron dedicadas al Dios Saturno, para conmemorar el solsticio de invierno, para festejarla, la gente elaboraba algunas roscas cubiertas con higos, dátales y miel las cuales eran compartidas con los plebeyos y los esclavos. En el Siglo 3, dentro de la rosca fue incluido por primera ves, una haba seca y el afortunado en encontrarla era nombrado Rey de Reyes por algún corto tiempo.

Algunas variaciones de la tradicional rosca Española podrían venir por influencia directa de la repostería francesa o española. Cualquiera que sea la tradición o la celebración es posible encontrar roscas similares en cualquier parte del mundo.

En México se integro una representación de la natividad a la tradicional rosca utilizando un muñequito el cual representa a Jesús, este muñequito es introducido dentro de la rosca y simboliza cuando Jesús era protegido y ocultado de sus enemigos.

Al principio, el muñequito fue hecho de porcelana o cerámica, en la actualidad esta hecho de plástico con una alta tolerancia al calor.

La persona que encuentre el muñequito deberá organizar una fiesta con Tamales el 2 de Febrero cuando se celebra el día de la candelaria.

December 24, 2010

Happy Holidays!!!

Oi, oi mates.

Is almost Xmas or xmas eve or whatever, so then we write this post to you...

For the time you spend reading our blog and celebrating with us those important achievements.
For your comments.
For your words of encouragement and wisdom.
For your friendship.
For the knowledge you have shared with us.

We want to express our gratitude in this post, then..

Thank you and merry Xmas mates!!

Hugs and kisses

December 19, 2010

Happy B'day dear blog / Feliz cumpleaños querido blog

Our blog is getting older, but it is not the only one, their owners also. But thanks to our blog we can write our suffering, our happiness, our plans and so on, indeed it helps us to practice our writing skills.

But well, we have lots of things to do and some plans to draw. Those things have not permitted us writing often at our blog, but we try writing at least one post per month.

What are we doing now?, you would wonder. Well if you want to know...

My fiance is preparing her professional exam to get her degree. Her examination it is scheduled for January 2011.

And I, well, I am in preparation to meet IELTS Exam, but before it, I am going to attend PET Exam (Preliminary English Test) by Cambridge, to make my own experience about this kind of examinations.

Hey, I think we are getting out of the main context, our blog birthday. So...

HAPPY BIRTHDAY BLOG, WE LOVE YOU...

We talking a bit more about us on a later post.

Cheerios..




Nuestro blog se esta haciendo viejo, pero no es el único, ya que sus dueños van por el mismo camino. Bueno, aun así, gracias a el podemos escribir acerca de nuestros sufrimientos, nuestros momentos de felicidad, nuestros planes etc. Además de ayudarnos a mejorar nuestras habilidades de escritura en el Ingles.

Pero bueno, por cuestiones de tiempo y con muchas cosas que hacer y planes que trazar, esas cosas no nos han dejado escribir a menudo en nuestro blog, pero aun así intentamos escribir una nueva entrada en el blog cuando menos una ves al mes.

¿En que estamos estos días? Tal vez se pregunten. Si desean saber..

Mi prometida esta preparándose para su examen profesional y así conseguir su titulo. Su examen esta programado para Enero del 2011.

Yo, bueno, me estoy preparando para el IELTS, pero antes, voy a asistir para presentar el Examen PET (Preliminary English Test) y así saber de que se tratan estos exámenes.

Hey, creo que nos hemos salido del tema, el cumpleaños de nuestro blog, por lo tanto.

FELIZ CUMPLEAÑOS QUERIDO BLOG, TE QUEREMOS..

Hablaremos un poco mas de nosotros mas adelante..

Saludos a todos.

December 06, 2010

Happy B'day Lady Diana / Feliz Cumpleaños Lady Diana

Years come and leave us without a notice,

Years make us strongest or weakest,

Years fill our minds in with wisdom and experience,

With love and pain,

With fear and courage,

With faith and hope.

Years go along us,

But our dreams still growing.

Grows as my love to you. 

Years go along us.

Years that we keep for a lifetime.

Years with you at your side.

Years I'm going to spend, loving you. 

Happy Birthday Honey!!!!. 


Los años llegan y nos dejan sin avisar,

Los años nos hacen débiles o fuertes,

Los años llenan nuestros pensamientos con sabiduría y experiencia,

Con amor y sufrimiento,

Con miedo y valentía,

Con fé y esperanza. 

Los años pasan,

Pero nuestros sueños crecen,

Crecen como mi amor por ti. 

Los años pasan,

Años que siempre recordaremos,

Años contigo a tu lado,

Años que pasare amándote.

Feliz Cumpleaños mi amor...